Energi

Vi snakker mye om tidsklemma. Hvordan få tid til alt man skal, bør og vil gjøre. Jeg liker å ha styr på tiden. Men det er også viktig å styre energien sin. Om ikke viktigere. 

 

Jeg mener vi kan dele energi i tre deler:

  • Ekstern energi
  • Intern energi
  • Fysisk energi 

Ekstern energi: 

Du har kanskje opplevd at all energien din forsvant da du gikk inn i et rom? Kanskje på grunn av situasjonen eller en spesifikk person? 

Eller når du sitter og prokrastinerer på jobb fordi det du skal gjøre, suger ut det du har av energi? 

Eller når du har et prosjekt, en person eller en atmosfære som gir deg masse energi bare ved tanken? 

 

Vi påvirkes av det rundt oss. Mye handler derfor om å være bevisst på hva som gir energi, og hva som tar energi. Det kan være enkeltpersoner, visse situasjoner, spesifikke oppgaver eller et miljø. 

Hvis du er bevisst på hva som gir og tar energi, kan du styre energien din. For eksempel ved å 

  • delegere eller sette bort energitømmende oppgaver 
  • bestemme deg for hvilken energi du skal gå inn i en situasjon med på forhånd
  • unngå å legge alle energitømmende aktiviteter til samme dag
  • gi deg selv en premie! Gjør noe som gir energi før eller etter du gjør en energitømmende aktivitet.

 

PS: Vær obs på at din energi smitter over på andre. Bevissthet rundt egen ekstern energi er anbefalt uansett.

 

Intern energi:

Den interne energien er vanskeligere å forklare. Det er den indre drivkraften du kanskje ikke er helt bevisst på hvor er eller hvor den styrer deg. Den styrer deg ikke alltid mot målet ditt, men til det du fokuserer på. 

 

I vår tok jeg fallskjermsertifikatet. Det er noe av det artigste og mest fokuskrevende jeg har gjort. Det er to dager med teori, før du bokstavelig talt hopper i det. Under teorien går vi gjennom blant annet uthopp, fallstilling, skjermkjøring og landing. Når vi for første gang hopper i fallskjerm alene, vet vi teoretisk sett hva vi skal gjøre. Og det er her poenget mitt kommer…

 

Vi hører ofte at vi lander der vi ser fordi vi ubevisst styrer energien vår dit. Selv om landingspunktet er et sted, er blikket mitt kanskje festet der jeg ikke ønsker å lande. Når jeg ser på bekken, treet, eller skråningen, blir jeg ubevisst trukket den veien.

 

Det samme skjer i virkeligheten. Du har et mål, og selv om du tar steg du mener er i riktig retning, kan det hende du har noe i sidesynet som tar fokus bort fra målet ditt. Det kan være unnskyldninger for hvorfor du ikke rekker å trene. Eller kanskje det er mennesker du tror jobber mot deg. Eller kanskje du snakker deg selv ned. Det du fokuserer på, er det som løfter deg opp, eller det som drar deg ned. Om du fokuserer på det du er redd for, eller lager unnskyldninger, så styrer du deg selv lenger bort fra landingspunktet. 

 

Vær bevisst på din indre energi, og fokuser på det du egentlig ønsker. 

Fysisk energi

Fysisk energi er det vi vanligvis tenker på når vi snakker om mennesker og energi. Selv om det er opplagt, er det fort gjort å ta denne energien for gitt. 

 

Har du har en fysisk eller mentalt krevende dag foran deg, husk å spise og drikke godt. Skal du løpe et maraton, må du ha nok energi til å holde ut hele løpet. Har du en mentalt krevende jobb, hvor du sitter på kontorstolen hele dagen – beveg på deg. Det hjelper deg med å være spisset og på, og du tar vare på kroppen og unngår dårlig holdning. 

 

Kroppen kjenner ikke til konseptet «å ta igjen søvn». Husk å sove nok, da blir du skarp og opplagt. 

Lær deg å kjenne din egen energi. Vær bevisst på hvilket tidspunkt som er best for deg å gjøre ulike aktiviteter. Personlig har jeg mest på morgenen, så faller produktiviteten min midt på dagen. Da passer det bra med et avbrekk, som å trene eller ha kreative møter. Før fokuset kommer tilbake på slutten av arbeidsdagen. Og blir det krise, så kommer jeg lett inn i modus på kvelden, hjemme i sofaen. 

 

Vit hva som tar, og hva som gir deg energi. 

 

//Anna

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *