Først publisert på bi.no

Kan entreprenørskap læres? «Ja, det tror jeg definitivt. Men det som ikke kan læres er innstilling. Du må ville det! Motivasjon og selvdriv må komme innenfra», sier tredjeårsstudent Anna Knudsen.

Hun driver tre ulike gründerbedrifter samtidig som hun studerer, men finner både tid og lyst til å bidra med andre prosjekter ved siden av også.

Da Anna sluttet på BI etter seks måneder i 2011 for å gå inn i en heltidsstilling, var familien skeptisk. Å få seg en utdanning var jo viktig, mente de. Men da Anna sluttet i jobben for å starte på BI igjen, var de igjen skeptiske. Hun hadde jo ordnet seg en lys fremtid i en god jobb. Men for Anna var ikke dette nok.

Å stole på seg selv

«Jeg fikk beskjed om at hvis jeg ikke hadde alderen og erfaring eller utdanning, så kom jeg ikke videre der jeg var da.» Derfor startet hun på bachelor i entreprenørskappå BI istedenfor. Da Anna nok en gang(!) endret planene, og ønsket å starte et utvekslingsbyrå i Norge samtidig som hun studerte, var de fleste rundt henne enige om at det var en dårlig ide, og at hun måtte fokusere på studiene. Heldigvis stolte Anna på egen intuisjon, og satte i gang. «Jeg har veldig ofte gått imot hva de rundt meg sier at jeg burde gjøre», sier hun og ler.

Det er rett og slett veldig imponerende å høre på Anna. Det er tydelig at hun får energi av å ha mye å gjøre. Og hun har for lengst innsett at for å holde seg motivert, så trenger hun å ha påvirkningsmulighet. «Jeg drives av å lage reglene, ikke bare være en brikke i spillet.»

Hvorfor entreprenørskap?

Det var en av grunnene til at Anna valgte entreprenørskap – hun ønsket å utvikle egne ideer. «Alle fagene på BI er relevante for det jeg driver med. Økonomifagene har gitt meg gode rammer og entreprenørfagene har gitt meg den faglige fordypningen jeg ønsket meg. Men alt blir mer aktuelt om du også gjør noe ved siden av, så du får satt teori i praksis.»

Da hun startet på BI for andre gang, bestemte hun seg for å gå «all inn». Hun var veldig aktiv, både på og utenfor skolen, og det er en av grunnen til at Anna har lykkes. Hun har hatt verv, bidratt frivillig og hatt både midlertidige og faste stillinger i ulike prosjekter mens hun har studert. Selv om hun ikke har tjent penger på alle prosjektene, så er hun veldig tydelig på at det heller ikke har vært motivasjonen hennes.

Om nettverk og innstilling

«Jeg har fått avkastning på det – jeg har jo lært masse og blitt kjent med mange fantastiske mennesker.» I tillegg er Anna veldig opptatt av hvor viktig det er å bygge nettverk. «Sett deg i posisjon til å bli funnet. Prat med folk, møt opp på arrangementer og vær genuint interessert i andre mennesker. Gi også uttrykk for hva du gjør og er god på. I Norge er nettverk alt!» Mange av prosjektene har hun fått nettopp gjennom nettverket sitt og «word of mouth».

Anna tror definitivt at entreprenørskap kan læres, men at man må være villig til å jobbe for det – og være tålmodig underveis. «Man kan ikke tenke ‘shit, det er så mye å gjøre‘. Man må bare ta ett skritt om gangen og tenke ‘ok, hva er de tre første tingene jeg må gjøre nå’. Og så bør man ikke bli gründer bare for å sitte å sjefe, man må brette opp ermene og gjøre det som virkelig trengs.»

Her er tre andre tips som Anna mener du trenger for å lykkes som student og gründer:

  1. Knytt nettverk! Vær genuint interessert i andre mennesker, still spørsmål og se om det er noe du kan bidra med. Ikke tenk på hva du får ut av det.
  2. Prioriter! – Legg en plan som tar prioriteringene på alvor.
  3. Vær tilstede der du er! Slå av varsler på telefonen – du trenger ikke å være tilgjengelig 24/7.

https://www.bi.no/studere-ved-bi/studentblogg/studieliv/heltidsstudent-og-heltidsgrunder/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *