Da var endelig bacheloroppgaven i Entreprenørskap og Økonomi levert, og jeg kan nå vise samfunnet at jeg egentlig kan noe (for kan man egentlig noe, med mindre det står sort på hvitt?). 3 år på Handelshøyskolen BI i Oslo er over – 3 fine år med flotte folk, nye lærdommer og litt aldring.

Nå som bacheloren er på plass, reflekterer jeg rundt hva vi egentlig har lært på dette entreprenørskapsstudiet; ja, vi er utdannet økonomer, men det er flere som er usikre på hva de kan bli etter endt studie, og de som går linjen er også noe usikre på hvilke jobber som venter der ute. Vet de som skal ansette oss hva vi egentlig har gjort på disse 3 årene? Tenker de at det er et tullestudie for gründere, og er de også usikre på hva en uteksaminert entreprenørskapsstudent egentlig kan brukes til?

Pitching i BI StartUp og mottakelse av BI StartUp Aid.

Da valget falt på entreprenørskap og økonomi i 2015, var min tanke å gå en litt annerledes økonomi-bachelor. Jeg hadde jo gått på administrasjon og økonomi tilbake i 2011, men sluttet etter et halvt år. Denne gangen skulle det være annerledes, og en annerledes linje passet bra da. I 2015 var jeg glad for at linjen fortsatt het entreprenørskap og økonomi (BI bytter nå i 2018 navn til entreprenørskap), for jeg var fast bestemt på å få med meg økonomien i det hele også. Hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde jeg nok gått for entreprenørskap igjen uansett, med eller uten økonomi i navnet (det skal sies at du fortsatt kan velge økonomi som valgfag og slik få med økonomien likevel, selv om linjen bytter fra blått til rødt).

Hva har disse tre årene med entreprenørskap resultert i? Hva sitter jeg egentlig igjen med?

Noe av det viktigste ved å ta en utdanning, mener jeg er prosessen, mestringsfølelse og menneskene man møter underveis. Det sies at en ikke husker så mye detaljert av hva en egentlig har lært, og jeg har vel glemt en del formler allerede. Det er viktig med samarbeid, selvdisiplin og å ha noen kroker å henge teorien på (aka. arbeidserfaring) før en etterhvert ser hvordan alle fagene henger sammen. Det gjelder vel utdanning generelt.

På entreprenørskap blir vi kanskje utfordret på en litt annen måte enn på veldig mange andre linjer. Her gjelder det ikke bare å være flink teoretisk, og om du ikke har det fra før av, lærer du også mer “people skills”. Vi blir utfordret på å holde presentasjoner, pitching, salg, ytre egne meninger og stå litt stødigere i seg selv. Med en litt mindre klasse er det også lettere å ta første steget ved å ytre meninger høyt, og etterhvert blir det lettere og lettere, også i enda større forsamlinger. Og følger du med på hva som skjer rundt deg, vil du også bli utfordret på å gå ytterligere utenfor komfortsonen. Det er viktig å delta på arrangementer utenfor forelesninger også!

Prøver seg på ting utenfor studiene – som å prøve seg på BI StartUp Aid – Her utdelt 10.000,- NOK til Sommerfuglen Media

På entreprenørskap vil du også bli introdusert for kjedelig teori, som på alle andre linjer. Det er flust av modeller her og der. Noen går inn det ene øret og ut det andre, men noen modeller sitter og kan virkelig brukes. Som på alle andre linjer er det noen fag vi er fornøyd med, og andre fag vi ikke er like fornøyd med – kanskje til og med litt misfornøyd med opplegget. Til tross for noe misnøye her og der, ser jeg nå at jeg har tatt med meg flere deler av disse fagene inn i arbeidet jeg gjør med egne bedrifter i dag. Vi ser kanskje ikke nytten akkurat der og da, men det har gitt nytte – i alle fall for meg. Eksempelvis internasjonalt entreprenørskap og vekststrategi, som kan virke litt dølt der og da, har har gitt meg noe, og i kombinasjon med mine valg av fag senere ble det veldig relevant. Litt + litt + litt til her og der = kunnskap etterhvert.

Oppstart av bedrift – byallthings.com startet som studentbedrift.

 

På entreprenørskap handler det ikke alltid bare om teori heller, slik som de fleste andre linjer; her gjelder det å komme seg ut – å gjøre det, sette det ut i praksis. Man må ha forretningsplan for egen bedrift, minst to ganger gjennom studiet. Klassen velger selv omsetningskrav og er ofte på minst 20 000 kr i faget ‘Oppstart av bedrift’, og jeg applauderer BI for å ytterligere utfordre seg selv ved å la studenter nå ha mulighet til å ha ‘Oppstart av bedrift 2’. Jo mer erfaring, desto bedre. BI utfordrer og støtter studentene i å drive eget foretak, enten som Studentbedrift eller Aksjeselskap, og så videre. Her gjør foreleserne en god jobb.

Flere av de som hadde internship, dog kun 6 stk som hadde internship i egen bedrift.

Under mitt 5. semester tok BI ut en prøvegruppe som kunne ha internship i egen bedrift, som jeg selvsagt benyttet meg av, og som lot meg forbedre egen bedrift ytterligere. Og det å jobbe teoretisk med egen bedrift er en stor utfordring, som en liten berg-og-dalbane vil jeg si. Men desto mer lærer du som du virkelig kommer til å huske – om du gjør det ordentlig, selvsagt. Jeg fikk også mulighet til å velge en problemstilling for egen bedrift, som jeg skrev om i bacheloroppgaven min. Her ble jeg ordentlig utfordret – opp og ned, frem og tilbake – men med desto større vinning. Det var utfordrende å være objektiv rundt sin egen bedrift, å finne en relevant problemstilling, og å avgjøre hva som egentlig er relevant informasjon og teori i en bransje og bedrift jeg har seks års erfaring i. Men det har allerede gitt utslag.

Jeg kan også nevne at 3 år på entreprenørskap lærer deg:

 • å stille de riktige spørsmålene.
 • å oppsøke hjelp fra andre er viktig.
 • å tenke stort – hvor stort potensiale har denne bedriften?
 • risikovurdering, verdivurdering, vekststrategier og levedyktighet.
 • å ta bevisste valg – hvorfor gjør du som du gjør?
 • at økonomi er viktig – har du ikke kontroll på tallene? Hva har du kontroll på?
 • at markedsføring kan også læres ved prøving og feiling.
 • at regler ikke alltid er til for å følges – skill deg ut og tenk utradisjonelt.

Dette er det 3 år på BI har gitt meg. Kred til BI og Tor Haugnes for å gi studenter slike muligheter, men også kred til meg selv, for å benytte meg av de ulike mulighetene BI har gitt.

Dersom du som leser dette går på entreprenørskap, eller om du vurderer entreprenørskap på BI, vil jeg si; gå for det om du vil prøve noe annerledes. Tiden er også inne for å velge entreprenørskap på BI, da det virkelig er et satsningsområde nå. I Oslo er BI StartUp kommet også (som jeg har vært med på å sette opp), med flere arrangementer, kontorplasser osv.

BI StartUp

Og går du for entreprenørskap – gi alt. Du får det ikke servert på sølvfat, men er du aktiv, gir av deg selv, ønsker å hjelpe, deltar og møter opp, og tråkker utenfor komfortsonen mer enn én gang kan du lage gull.

For meg går veien videre inn i egne selskaper. Heldig eller hardtarbeidende?

Begge deler!!

//Anna

2 replies
 1. Tor Haugnes says:

  Takk Anna. For tre år med “all in”, sparring, gode samtaler, mange opp- og noen nedturer og ikke minst inspirasjon til å fortsette arbeidet med å lære bort entreprenørskap på BI! Fortsett slik du stevner…
  Takknemlig hilsen fra foreleseren

  Reply

Trackbacks & Pingbacks

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *